De week van Alfabetisering

woensdag 26 september, 2018

Week van de alfabetisering 

Om laaggeletterdheid op de kaart te zetten organiseerde Stichting Lezen & Schrijven van 3 tot en met 9 september 2018 de week van de alfabetisering. Een delegatie van Nieuw Links Maasgouw had in die week een afspraak met Karin Kamps, welzijnswerker bij Menswel. We hebben met deze gepassioneerde vrouw gesproken over het probleem van de laaggeletterden en hoe moeilijk, vooral laaggeletterde autochtonen te bereiken zijn. Vanuit haar functie is zij betrokken bij het project Taalcoaching op Maat van Bibliocenter en gemeente Maasgouw.


Het project Taalcoaching op Maat dat is een project van Bibliocenter (die Menswel inhuurt) en gemeente Maasgouw om jaarlijks 30 gezinnen uit onze gemeente, die moeite hebben met de Nederlandse taal te ondersteunen en coachen op taalgebied en aanverwante zaken. Dit zodat ze meer zelfredzaam worden. Het project heeft een looptijd van 4 jaar. Het is bedoeld voor mensen die laaggeletterd zijn dus autochtonen tussen 16 en 65 jaar maar ook voor buitenlandse mensen zoals arbeidsmigranten, statushouders of vluchtelingen die de taal zeer beperkt machtig zijn of zelfs helemaal niet spreken. De deelnemers zijn niet meer inburgeringsplichtig. 

Voorbeelden van activiteiten die binnen Taalcoaching op Maat kunnen plaatsvinden zijn:

- Interactief voorlezen door een vrijwilliger: max. 20 weken bij mensen aan huis met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Voorlezen en samen lezen en ook de ouders worden erbij betrokken.

- Taalles voor volwassenen.

- Taalcafé door bibliocenter uitgevoerd met een NT2 docent, is een open inloop. Met elkaar praten tijdens een gezellig samenzijn, gaat in oktober starten in Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil in Maasbracht.

- Verteltas: een tas met boeken en spelmateriaal voor kinderen. Deze spullen vormen aanleiding voor gesprekken en stimuleren de taalontwikkeling. De verteltas wordt ingezet in het kader van ouderbetrokkenheid.

- Klik en tik: op een eenvoudige manier wordt uitleg gegeven over internet voor beginners (bij voldoende aanmeldingen ook mogelijk in Maasbracht)

We hebben een hele tijd met elkaar gesproken en mevrouw Kamps zat vol goede ideeën waar wij welllicht iets mee kunnen. Verder delen wij in ieder geval de mening van mevrouw Kamps dat we moeten zorgen dat we zoveel mogelijk laaggeletterden bereiken, zodat ze deel kunnen nemen aan het project Taalcoaching. Dus kent U iemand die laaggeletterd is neem contact op met Karin Kamps 06-31913463 of karin.kamps@menswel.nl