1. Zorg en welzijn
Zorg moet goed, betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen.
Nieuw Links Maasgouw wil dat mensen die het echt nodig hebben ook zorg krijgen en geholpen worden. Een sociaal hart waar iemand die zorg nodig heeft niet in de kou blijft staan. Waar er geen drempels worden opgeworpen bij zorgaanvragen. Waar er geen wir war meer is aan regels en lange wachttijden. Waar mensen die laaggeletterd zijn of niet met digitale communicatie overweg kunnen, evengoed proactief geholpen worden en hun vragen kunnen stellen. Daarnaast zien we graag dat er meer aandacht komt voor arbeidsreïntegratie op maat voor langdurig werkelozen en dat de sociale omgeving gewaarborgd kan blijven en ondersteund.
Nieuw Links staat voor Goede Betaalbare en Toegankelijke Zorg:
- De huidige wirwar van regels en regelingen vereenvoudigen en deze toegankelijker maken. Een communicatie naar burgers waarbij men snel weet of men voor zorg in aanmerking komt. Hierbij speciale aandacht voor laaggeletterden en mensen die niet handig zijn met computers en het internet. Juridische en ambtenarentaal moet zoveel mogelijk vermeden worden zodat het weer te begrijpen valt.
- Maatwerk en persoonlijk contact zijn erg belangrijk voor goede zorg.
- Voor goede zorg is ook de mantelzorger zeer belangrijk. Nieuw Links Maasgouw vind dat er meer ondersteuning en waardering moet komen voor mantelzorgers.
- Nieuw Links staat voor het behouden van goede huishoudelijke hulp. Hierbij willen we dat het tijdschrijven (en de gevolgen daarvan) ondergeschikt wordt aan het verlenen van kwalitatieve hulp.
- Dat er jaarlijks een tevredenheidsonderzoek wordt gehouden over zorg. Zo komen we erachter of de zorg goed is en welke zaken nog verbeterd of beter afgestemd kunnen worden.
- Bij alle overwegingen dient het uitgangspunt te zijn dat ongeacht leeftijd en achtergrond de zorg betaalbaar moet zijn.
- Waarbij zorggelden echt worden gebruikt voor zorg en niet voor projectontwikkeling of algemene middelen van de gemeente Maasgouw.
- De inkomsten en uitgaven van zorggelden dienen op een transparante manier inzichtelijk en controleerbaar te zijn voor de raad en de burgers van de gemeente.
- De toegankelijkheid van voorzieningen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking verbeteren.
- Kinderopvang moet ook betaalbaar blijven voor iedereen.
- Jonge kinderen (met taalachterstand) van ouders die niet werken moeten gebruik kunnen blijven maken van VVE (voor- en vroegschoolse educatie).
- Het voorkomen van school- uitval en begeleiding na schooltijd via sport en huiswerkbegeleiding.
- Speciale aandacht voor arbeidsreïntegratie op maat voor langdurig werkelozen.
- In iedere kern een huiskamerproject of andere activiteiten waardoor je gevoelens van eenzaamheid en achterstelling wegneemt.
- Dat de gemeente zich sterk inzet om oa. buurthuizen, bibliotheken, buurtvereningen, jeugdwerk, zwembaden en scouting te behouden. Deze kunnen mensen een vertrouwde plek bieden en sterk bijdrage aan welzijn.
- Verenigingen. Dorpen, buurten en verenigingen aan zet. We ondersteunen burgerinitiatieven. Ze adviseren de gemeente en kunnen als ze dat willen meebeslissen over hun eigen budget. De gemeente informeert dorpen en burgers tijdig over ontwikkelingen in hun omgeving.
- Multifunctionele dorpscentra voor de toekomst.
- Sport en cultuur is belangrijk voor iedereen. Voor zijn/haar gezondheid, ontwikkeling en creativiteit. Bestaande sportieve en culturele activiteiten in de dorpen behouden en ruimte creëren voor nieuwe.
- Kiezen voor kunst in de gemeente Maasgouw. Meer ruimte voor(amateuristische) kunstuitingen voor een schappelijke prijs.
- Minder regelgeving bij initiatieven, evenementen en subsidies van/voor verenigingen en instellingen.