donderdag 30 augustus, 2018
Onlangs heeft Nieuw Links Maasgouw een werkbezoek gebracht aan stichting Kledingbank Limburg. Nieuw Links Maasgouw wil dat mensen die het echt nodig hebben ook zorg krijgen en geholpen worden. Een sociaal hart waar iemand die zorg nodig heeft niet in de kou blijft staan.
Werkbezoek Stichting Kledingbank Limburg Maasbracht 22 augustus 2018;
De afvaardiging van NLM, Anneke Bours , Jolanda Vullings, Sylvano Oosterwaal en Ostar van den Berg, worden ontvangen door Theo Bongers, adjunct directeur van de Stichting Kledingbank Limburg.
Het begon allemaal bij Stichting Heart for Romania die vanuit de lokale bevolking steeds meer verzoeken kregen voor kleding etc. vooral van mensen die het op dat moment financieel moeilijk hadden. Toen kwam het initiatief van een voormalig bestuurslid en vrijwilliger van Stichting Heart for Romania om eenzelfde project ook in Limburg te starten. Door een kleine groep vrijwilligers is daarom in 2005 de Stichting Kledingbank opgericht.
De kledinginzameling startte in een klein gebouw in Brachterbeek, de voormalige bakkerij die gratis ter beschikking werd gesteld. Daarna zijn er nog locaties in Linne, Echt en Maasbracht gebruikt. Steeds meer mensen werden bereikt waardoor de kledingbank uit zijn voegen groeide en werken vanuit twee locaties bleek niet erg praktisch. Uiteindelijk is een grote bedrijfshal aan de St. Joosterweg te Maasbracht in gebruik genomen.
Door de snelle groei werd het kleding-inzamelingsproject het grootste in Nederland. De doelstellingen zijn het verstrekken van kleding, schoeisel en verzorgingsproducten aan mensen uit de doelgroep stille armoede en werkende armoede. Het bestrijden van armoede door te investeren in de doelgroep. Het bieden van trajecten om via vrijwilligerswerk, activering en/of opleiding te werken aan maatschappelijke participatie en/of deelname aan de lokale of regionale arbeidsmarkt.
In de rest van Nederland worden soortgelijke projecten gestart, waarbij het concept van de Stichting Kledingbank Limburg als voorbeeld wordt gebruikt. Tevens worden er overkoepelende en samenwerkingsorganisaties opgericht zoals Stichting Kledingbank Nederland. Per jaar worden er door de kledingbank Limburg ruim 10.000 mensen gekleed. De kledingbank wordt financieel ondersteund door subsidies van gemeenten en de Provincie. in de vorm van een bijdrage per persoon en/ of subsidie / sponsoring. Ook zijn er sponsoren die de Kledingbank Limburg ondersteunen op welke wijze dan ook.
Er zijn 23 particuliere steunpunten in Limburg voor de inzameling. Momenteel zijn er 120 vrijwilligers actief en zonder deze vrijwilligers is het niet mogelijk om de Kledingbank draaiende te houden.
Er is een breed assortiment en het is een brede organisatie, met neven- zijnetwerken in de hulpverlenende sector. Bij binnenkomst wordt de kleding gesorteerd op maat, soort, type, zomer, winter enz. vuile, kapotte en stinkende kleding gaat naar een textielbedrijf die de kleding per kiloprijs opkoopt en op komt halen. Deze kleding wordt in totaliteit hergebruikt.
Daarna wordt de kleding gesorteerd op het huidige modebeeld, in goede staat, schoon en bruikbaar voor uitgifte. Ondergoed, sokken en Bh’s worden altijd nieuw verstrekt. Tenslotte gaat de kleding naar de winkel zonder kassa.
De kleding wordt gelimiteerd gratis verstrekt, alleen geïndiceerde mensen komen in aanmerking voor kleding. Regelmatig worden er in verschillende gemeenten kledingdagen georganiseerd, soms in het gemeentehuis.
De armoede blijft stijgen en steeds meer mensen worden door hun situatie genoodzaakt van kledingsteun gebruik te maken. Ook in 2017 was er weer een stijging van het aantal uitgiften. Men vindt steeds meer de weg naar Kledingbank Limburg.